fredag 28. oktober 2011

Skarv


Tidlige morgener gir god anledning til lesing, også av annet enn nettaviser og gode bøker.
”Et gammelt sagn forteller at en av Lofotøyene sank i havet for tusener av år siden. Øya som hadde navnet Utrøst, eller Alvelandet som den også ble kalt, viste seg for gudelige når de kom i havsnød. Skulle en lete etter dette landet så måtte man følge skarven når han fløy ut fra Røst og vestover ut i Norskehavet. På Utrøst skulle det ha bodd et folkeslag av bønder og fiskere som var svært gudelige. De skulle ha levd i et paradis fri for sykdom og alderdom. Dette folket skulle være lyshårete, ha blå øyner og høy panne. De hadde og evnen til å omskape seg og å bli usynlig når det måtte passe dem.
Helt opp i våre dager fortelles det at fiskere som er gudelige og kommer i havsnød vest i havet utenfor Røst har opplevd at plutselig kommer det et land opp av havet og både de og båten befinner seg mitt i en kornåker”.
Jeg morer meg ofte med å følge skarvens dykking etter mat på grunna ut for hytta. Og ser de fine fotomotivene de utgjør. Om man kommer dem på skuddhold med kameraet… (bildet er fra Kyvika nær Brønnøysund).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar