torsdag 2. september 2010

Torgar

”Torgar er et flatt eide mellom en nordøstvendt bukt og Vestvågen på andre siden. Fra bukta stiger landet jevnt mellom Lessjyhågjen og Sjyhågjen på østsida og Burshågjen og fjellet på vestsida. Midt i denne jevne stigningen kupler en flat bergnakke opp, Skaldplathågjen, der diseblot og seremonier tar sted.

Nedenfor, og vest om denne haugen ligger selve gårdsbebyggelsen med småhus, årestue, langhus og skjelter, og oppe på toppen av åkrene, mellom Sjyhågjen og Torvhågjen ligger Hovsletta, og like nedenfor den, den store kornløa. Nede i bukta ligger to store båthus, og borte på eidet ligger trellehusene som torvkupler over bakken, og bortenfor dem igjen, tre mindre båthus”.

Slik ser forfatteren Ståle Botn i boka ”Torgar” for seg at det kan ha sett ut ved Torghatten for cirka 1000 år siden, da stedet var en viktig del av norgeshistorien. Med den og mye annen historie i bakhodet er det interessant å gå, eller sykle, rundt i området og forsøke å se for seg hvordan området måtte ha sett ut og fungert på den tida, og sammenligne med dagens bebyggelse og drift. Skulle ønske at kommunen kunne gjøre mer ut av sin mektige forhistorie; dele den mer med innbyggerne og andre, skape tilhørighet og identitet. Det man vil, får man til!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar