onsdag 23. juni 2010

Fanteliv

Spenningen øker. Konsentrasjon omkring detaljer for turen blir sterkere og mer tid brukes til refleksjon omkring rutevalg og navigasjon, elektronisk og på papirkartene. Grunnen er at jeg har sagt ja til å være med å seile ”Tresbelle”, en 37 fots kutter, fra Gøteborg til Brønnøysund om en uke. Opprinnelig skulle turen gått fra Boston USA til Brønnøysund, men omstendighetene gjorde at båten ble satt på storferge til Gøteborg og må hentes der. Saken har bølget fram og tilbake i snart et år nå, og har egen side på Facebook; Hjemkomst, og på You Tube.(Bildet tatt av KF i USA)

For en seiler er dette en ”once in my lifetime”-opplevelse, nesten. I tillegg til deler av svenskekysten oppover mot Østfold, får vi med oss hele sørlands-, vestlands-, trøndelags- og sørlige nordlandskysten. Om været blir rimelig, blir opplevelsen desto større. Bakteppet, historien om båten og den tidligere eieren; motstandsmannen Arne Brun Lie, og boka hans: ”Seilas gjennom natt og tåke” gir, i alle fall meg, en ekstra og sterk dimensjon.

Å leve fanteliv langs kysten sommerstid, ble motstykket for en rastløs sjel til et noe A-4-aktig yrkesaktiv liv. Og turene er blitt mange i takt med antall år på baken; til Shetland, Ålesund, Bodø flere ganger, samt Vestfjordseilasen for å nevne noen. I fjor hentet/seilte en kamerat og jeg ”RX-II” fra Grimstad til Brønnøysund(koblingene viser tidligere brukere av denne båten), og på høsten seilte vi seilbåten som Kim forsvant fra i TV-serien Himmelblå, tilbake til eieren i Bodø, i sø’vestkuling og regn, en frisk og våt opplevelse.

Så godt å få bruke hodet, spekulere og kalkulere. Ikke minst å la tankene kreere tur og rute, og samtidig la dem fly fritt, hit og dit, som en terne på matleit sommerkvelden. Og om en uke kjører vi beinveien til Gøteborg og eventyret, forhåpentligvis..

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar