mandag 13. oktober 2014

Storfolk



Det er nok mye gjevt folk som har vandret rundt på Torget, eller Torgar som det het den gangen, og sett kornet modnes i de sørvendte bakkene på bildet. For som historien forteller det:

«Da Olav Kyrre vendte hjem til Norge i 1067, hadde han med seg sine venner Ketil og Skule, sønner av jarlen i York. Ketil ble ættfar til den nye Torgarætten og det er grunn til å tro, at han ble gift med datter av Einar Fluga på Tjøtta, som var kongens sysselmann i Hålogaland. Ketil bygget Knutskirken i Harm, som ble reist i anglo-normannisk stil i år 1100, med Ketils tremenning, - St. Knut, som vernehelgen. Ruinene står ennå på Tilrem.
Sønnen synes oppkalt etter Ketils mostermann Viljam Erobreren, - Englands konge, et navn som stadig går igjen i Torgarætten. Viljam Skinnare av Torgar ble drept på Sømna av Magnus Blinde i 1139. En annen Viljam av Torgar falt ved Fimreite i 1184, sammen med Ketil Fluga av Tjøtta. En tredje Viljam av Torgar falt i Oslo på hertug Skules side i 1240, og en fjerde Viljam av Torgar var kongens sendemann til Skottland i 1292».

I dag er det vanlig siloslått på engene, med veien tvers gjennom

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar