torsdag 14. april 2011

Værtegn

Den gamle, folkelige værvarsler Ørnulf Hodne har sagt at:
“Mye rognebær, gir lite snø. For rognen må aldri bære to bører samme år.”
“Mye rognebær varsler en våt høst.”
“Mye rognebær spår en kald vinter.”
“Mye rognebær, mye snø til vinteren.”
“Var det lite med rognebær om høsten, ble det en dryg snøvinter. ” (Etnedal).
“Så mye som rognen bugner av bær om høsten, så mye skal den bugne av snø om vinteren.”

Bildet tok jeg på Laukholmen i fjor høst og det viser mye rognebær på treet. Og jeg opplevde at det var mye bær på rognetrærne jevnt over i området her. At det har vært en uvanlig lang, kald og snørik vinter, vil nok de fleste være enig med meg i.
Så kan man sjekke det opp mot de gamle varslene og få fasiten…

2 kommentarer:

  1. I dag var du tidlig ute med å legge inn ei tjyvløgn om rognebæra og snømengden! Regner med at du har gardert deg mot kommentarer. Det er nemlig sånn at heller ikke rogna er i stand til å spå været et år fram i tid! Det er derimot været sommeren og høsten før som bestemmer hvor mange blomsterknopper som skal dannes for blomstring året etter. Noen ganger blir vinteren så hard eller våren så ustabil og temperatur-vekslende at knoppene fryser og blomstringa uteblir selv om det ble dannet mange blomsteranlegg året før. Så er det også sånn at det koster rogna mye energi å bære fram en stor bærhøst. Da er det gjerne lite igjen til å lage nye kopper for påfølgende år, så derfor er det sjelden at det blir to gode bærår på rad. Sånn er rognas fysiologi tilpassa naturen, og den er ikke styrt av overnaturlige makter - den heller!

    SvarSlett
  2. Nei, kommentarer er velkomne, og utvider horisonten samtidig som jeg har gleden av å fundere over vitenskap kontra folkelige oppfatninger.
    Mvh Hans K

    SvarSlett